Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

ΟΙ ΜΕΝΙΔΙΑΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


«Ήταν παραμονή της Αγίας Παρασκευής του 1906 και στον Ασπρόπυργο(Καλύβια) γιόρταζαν το τοπικό τους πανηγύρι. Οι Μενιδιάτες συνήθιζαν να πηγαίνουν στο πανηγύρι του Ασπρόπυργου και με την ευκαιρία αυτή, να κατεβαίνουν κάτω στην παραλία και να κάνουν τα μπάνια τους για τρείς ή τέσσερις ημέρες.
Έφευγαν με 5-6 σούστες ομάδες συγγενών και φίλων με τα απαραίτητα τρόφιμα και κατασκήνωναν κάτω από τις ελιές και τις τζιτζιφιές της παραλίας των Καλυβίων. Όλος ο εκεί παραλιακός χώρος ανήκε στους Καλυβιώτες και απείχε μισή ώρα από το χωριό τους, που ήταν στο βορεινό μέρος της θέσεως αυτής. Ο τόπος αυτός ήταν εύφορος, ποτιστικός, και κατάσπαρτος από περιβόλια με ντομάτες, αγγούρια και όλα τα ζαρζαβατικά. Το πότισμα γινόταν καθημερινά με νερά πηγαδιών που τα αντλούσαν με τα νερομάγκανα. Οι Μενιδιάτες μετά το πανηγύρι και τα μπάνια τους ετοίμαζαν , όπως πάντα, τα πράγματά τους για να επιστρέψουν στο Μενίδι».

Χρήστος Καλογράνης
ΟΙ ΜΕΝΙΔΙΑΤΕΣ
1990

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"ΟΙ ΓΛΑΡΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ"

.    Μας έλεγαν οι παλιοί.   «Αν δείτε τους γλάρους να φεύγουν από τη θάλασσα και να κάνουν πάνω προς το χωριό,θα έχει πολύ βροχή» Σ...